Osvětlení kuchyně

Jak moc světla v kuchyni bude, určuje už to, na jakou světovou stranu má okna a jakou barvu nábytku a spotřebičů jste si do ní vybrali. Jižně a západně orientované místnosti mívají slunečního svitu dost a proto snesou i studenější barvy. Pokud máte kuchyň na sever nebo na východ, vyplatí se vybírat spíš hřejivěji zabarvený interiér a osvětlení.

Stejně tak tmavě a matně zabarvený interiér hodně světla pohlcuje, naopak nerez a lesklé světlé plochy celou kuchyň prosvětlí.

Ve většině kuchyni je obvykle centrální světlo. To vám pomůže, abyste se v ní mohli bezpečně pohybovat a orientovat. Pro vaření ale nestačí, protože si pracovní plochu s dřezem a sporákem stíníte vlastním tělem. Proto nezapomeňte na dostatečně silné a rovnoměrné osvětlení této takzvané pracovní zóny. Ať už to budou zářivky, moderní pásy led diod nebo bodovky na dně kuchyňských skříněk, měli byste dobře vidět, co se v hrnci nebo na pánvi děje. Pořádně posvítit na vaření si můžete také odsavačem par.

Druhou důležitou funkcí moderní kuchyně je společenská část, kde se prostě obyvatelé bytu či domu jen tak schází, aby prodebatovali svoje starosti a radosti. Tam byste to se světlem neměli přehánět. Volte tlumenější intenzitu a teplejší tóny osvětlení, ať se tam necítíte jako ve výkladu. A s tím souvisí třetí typ osvětlení moderní kuchyně. A to je dekorativní nasvícení některých prvků, které zvyšuje atraktivitu prostoru.

Nejlepší samozřejmě bude, když osvětlení kuchyně důkladně proberete s architektem nebo odborným pracovníkem kuchyňského studia. Ať se pak v nové kuchyni cítíte příjemně a zároveň prakticky.