Kuchyň a pracovní trojúhelník

Praktičnost kuchyně pak ovlivní to, jak daleko od sebe tyto body budou. Pokud bude vzdálenost příliš velká, při vaření se pořádně naběháte. Pokud bude malá, budete si připadat stísněně. Mezi vrcholy by také neměl být žádný průchozí koridor.A jaká je tedy ideální délka ramen trojúhelníku? Pohybuje se mezi jedním až dvěma metry.

 

Trojúhelník vychází z pracovního postupu při vaření. Jeho prvním vrcholem je tedy lednička, odkud berete potraviny.

 

Následovat by měla pracovní plocha na jejich vyložení a pak další vrchol trojúhelníku. A to dřez, kde můžete potraviny omýt.
Za ním by měla být další pracovní plocha na krájení a další úpravu potravin. A pak už by měly putovat na sporák, třetí bod trojúhelníku.
Od něj by to také nemělo být daleko k dřezu či případně myčce, abyste mohli pohodlně odložit použité nádobí.
Samozřejmě ne každý má pro kuchyň v tomto ohledu ideální prostor, svoji roli hraje i poloha přípojek vody, plynu, odpadů a elektřiny. Všechny tři body tak můžou být třeba v linii a při vaření se prostě od ledničky posouváte až ke sporáku. Tato linie by ale neměla být delší než šest metrů.

 

Pokud máte opravdu velkou místnost, vyplatí se pořídit si doprostřed kuchyně ještě ostrůvek.
Profesionálové preferují souběžný tvar kuchyně. Tedy dvě protilehlé linie, mezi kterými se mohou snadno přemísťovat a řešit více úkolů zaráz.

 

V kuchyňském studiu s vámi rozvržení kuchyně rádi proberou odborníci a připraví vizualizace, díky kterým se budete moci rozhodnout pro ideální řešení.