Jak v kuchyni ušetřit

 

Prvním a úplně nejjednodušším pravidlem je: Vařte s pokličkou. Přípravu jídla tím zkrátíte až o třetinu. Hrnec musí mít ploché dno. Čím nerovnější je, tím víc energie uniká zbytečně.

Ledničku nedávejte vedle zdrojů tepla. Pokud bude podstupovat souboj se sousedícím radiátorem, prohrajete jedině vy.

Rozmyslete si také, na čem budete vařit. Nejlevnější pořizovací náklady, ale také nejvíc nevýhod má vaření na klasických elektrických plotýnkách. Ty dnes z kuchyní vytlačují sklokeramické varné desky. Jsou o něco úspornější než vaření na plynu (asi o dvacet procent), ale déle se rozehřívají a déle i chladnou. Takže můžete hůře regulovat teplotu jídla.

Klasikou je vaření na plynových hořácích. Zhruba polovina tepla vám sice unikne podél hrnce pryč, ale zase můžete okamžitě oheň ztlumit nebo přidat. Proto je mají rádi profesionálové. Zacházení s plynem je každopádně nebezpečnější než s elektřinou, i když moderní varné desky mají řadu bezpečnostních prvků.

Vrcholem technického pokroku jsou indukční varné desky. Ohřívají pouze dno hrnce. To musí být z kovu, ke kterému se dokáže přichytit magnet. Princip těchto zařízení je totiž založen na generování magnetického pole. To se ve dnu varné nádoby mění na teplo. Devadesát procent energie pak jde na vaření. Také se mnohem lépe reguluje jejich okamžitá teplota než u sklokeramických desek.

Test ukázal, že dva litry vody se na sklokeramické desce vařily osm minut, na plynové devět a na indukční pět. Hrnec totiž funguje v tomto případě jako rychlovarná konvice. Počítejte však, že za tuto technologii si připlatíte.

Obecně pátrejte při vybavování kuchyně po přístrojích s energetickým štítkem, který začíná písmenem A. Čím víc plus pak za tímto písmenem bude, tím menší mají spotřebu.

Nenasytnými žrouty elektřiny jsou například klasické žárovky. Výběr typu osvětlení tedy určí i to, jak bude vypadat váš účet za elektřinu.

Klasické žárovky jsou levné, svítí hned a mají příjemné světlo. Ale zároveň více než devadesát procent energie „protopí“ a moc nevydrží. Už po několika měsících na nich začnete proti jiným dražším typům svítidel prodělávat.

Halogeny jsou několikanásobně dražší při pořízení. Ale spotřebují o třetinu energie méně, vydrží dvakrát déle a mají stejně příjemné světlo. Myslete na to, že se rozpalují stejně jako klasické žárovky.

Zářivky jsou stálicí kuchyní, dřív se o specifickou atmosféru staraly ty blikající. Ale moderní typy mají nízkou spotřebu, zpravidla pětkrát nižší než klasické žárovky, a také až patnáctkrát déle vydrží. Jejich životnost se však snižuje častým rozsvěcením a zhasínáním, takže byste si je neměli pořizovat tam, kde s nimi svítíte méně než hodinu denně.

Úsporné žárovky mají často delší náběh, než svítí naplno. Ale spotřebu mají až o osmdesát procent nižší než klasická žárovka a budou vám svítit také až patnáctkrát déle. Nevýhodou je vyšší cena, i ta však stále klesá.

Šampionem v úspornosti jsou LED diody. Spotřebu mají poloviční než úsporné zářivky a vydrží v řádu desítek let. Také jejich cena stále klesá, takže jsou už dnes relativně dostupné, metr „ledkové“ pásky může vyjít i na sto korun. Některé můžou měnit i svoji barvu, takže si každý den můžete udělat v kuchyni jinou barevnou atmosféru.